NIS povećava udeo u „Petrohemiji”

Bez autora
Sep 12 2011

"Petrohemija" najbolje radi u lošim uslovima. Ovom rečenicom, Saša Pavlov, direktor pančevačke „Petrohemije”, uz dozu crnog humora, izražava veru u skoro pronalaženje dobrog strateškog partnera i sve bolje poslovanje firme čije je rukovodstvo pre samo dve godine izašlo sa predlogom da se prodaju tri petrohemijine fabrike (FSK u Elemiru, „Panonijaplast” u Crepaji i pančevački ,,Petroplast”). Knjigovodstvena vrednost tri fabrike bila je tada 38 miliona evra, a time bi se samo delimično namirili dugovi koji su premašivali 200 miliona evra i bili veći od ukupne vrednosti „Petrohemije”. Već neko vreme teku razgovori sa rukovodstvom NIS-a o novim aranžmanima između „Naftne industrije” i „Petrohemije”. „Na stolu” fizibiliti studija o modalitetima ovog partnerstva. Detalji razgovora još su poslovna tajna, ali je više nego izvesno da će NIS pristati na dalju konverziju duga za isporučeni primarni benzin u akcije „Petrohemije”. Prvi put rukovodstvo NIS-a pristalo je septembra 2009. da se konvertuje 86 miliona evra duga u 25,79 procenta vlasništva, a novim preuzimanjem dela vlasništva u „Petrohemiji”, NIS će postati vlasnik više od 35 odsto fabrike i drugi po veličini akcionar, posle države sa njenim javnim preduzećima, „Elektroprivredom” i „Srbijagasom” (46,2 odsto).

NIS povećava udeo u „Petrohemiji”"’Petrohemija’ najbolje radi u lošim uslovima”. Ovom rečenicom, Saša Pavlov, direktor pančevačke „Petrohemije”, uz dozu crnog humora, izražava veru u skoro pronalaženje dobrog strateškog partnera i sve bolje poslovanje firme čije je rukovodstvo pre samo dve godine izašlo sa predlogom da se prodaju tri petrohemijine fabrike (FSK u Elemiru, „Panonijaplast” u Crepaji i pančevački "Petroplast").

Knjigovodstvena vrednost tri fabrike bila je tada 38 miliona evra, a time bi se samo delimično namirili dugovi koji su premašivali 200 miliona evra i bili veći od ukupne vrednosti „Petrohemije”.

Već neko vreme teku razgovori sa rukovodstvom NIS-a o novim aranžmanima između „Naftne industrije” i „Petrohemije”, rekao je Saša Pavlov. On kaže da je „na stolu” fizibiliti studija o modalitetima ovog partnerstva. Detalji razgovora još su poslovna tajna, ali je više nego izvesno da će NIS pristati na dalju konverziju duga za isporučeni primarni benzin u akcije „Petrohemije”.

Prvi put rukovodstvo NIS-a pristalo je septembra 2009. da se konvertuje 86 miliona evra duga u 25,79 procenta vlasništva, a, kako kaže Pavlov, novim preuzimanjem dela vlasništva u „Petrohemiji”, NIS će postati vlasnik više od 35 odsto fabrike i drugi po veličini akcionar, posle države sa njenim javnim preduzećima, „Elektroprivredom” i „Srbijagasom” (46,2 odsto).

U ovom trenutku, kaže Pavlov, pančevačka „Rafinerija” isporučuje „Petrohemiji” 30 do 40 odsto potrebnih sirovina, dok se ostatak primarnog benzina uvozi, što znatno poskupljuje proizvodnju. Pavlov kaže da postoji dogovor da će cevovodom koji povezuje dva postrojenja od iduće godine, kada NIS bude završio započete investicije u „Rafineriji”, „Petrohemija” sve potrebne količine sirovog benzina dobijati iz susedne rafinerije.

Da se razgovori vode o modalitetima ozbiljnog partnerstva govori i činjenica da Pavlov kaže da su stručni timovi „Rafinerije” i „Petrohemije” korigovali plan investicionog ulaganja od 80 miliona evra u petrohemijski kompleks. Prema prvobitno urađenom i obnarodovanom planu prvo je trebalo ulagati u pogon za proizvodnju etilena, a najnovija verzija kaže da prvo treba investirati u fabrike polimera, a potom u bazni pogon etilena.

Iako posluje u teškim uslovima, kaže Pavlov, „Petrohemija” je u prvom polugođu uspela da smanji gubitke, u odnosu na prošlogodišnje, za deset procenata. Prvi čovek našeg jedinog petrohemijskog kompleksa procenjuje da bi „Petrohemija” mogla da posluje bez gubitaka od 2014. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik